Fiets- en wandelroutes

Fietsroutes

Tijdelijke zomerzoektocht i.s.m. KW - gratis

Welkom in de toeristische regio Grensleie in Zuid-West-Vlaanderen, waar de Leie de natuurlijke grens tussen België en Frankrijk vormt. De vlakke Leieboorden en het landelijke, zacht glooiende landschap nodigen uit voor een ontspannende wandeling of fietstocht. De ideale mix van kunst, cultuur, natuur en couleur locale staat garant voor een geslaagde daguitstap of kortverblijf.

>> Digitaal formulier zomerzoektocht

Kapellekesfietsroute - € 2,00

Voor wie de eigen gemeente wil gaan verkennen, is dit de ideale fietsroute. Je passeert er langs heel wat bezienswaardigheden die onze gemeente te bieden heeft. U rijdt op de Kezelbergroute en kan stoppen bij enkele plaatselijke horecazaken waar u even op adem kan komen en genieten van het lekkers dat zij te bieden hebben. De Kapellekesroute bevat 38 km puur genieten in eigen regio.

>> Digitale route via RouteYou

Vlasroots - € 2,00

Wie wil fietsen of wandelen door het vlasverleden, kiest best voor Vlasroots. Negen bedrijven van de Verenigde Roters liggen op een boogscheut van elkaar op de Bosmolens. Ideaal voor een korte fiets- of stevige wandeltocht van 12 km. Wie energie over heeft, kan verder gaan tot in Sint-Eloois-Winkel om de overige 3 Verenigde Roters op te zoeken. Een extraatje van 8 km.

Kezelbergroute

De Kezelbergroute - de voormalige spoorlijn 65 tussen Roeselare en Menen - steekt in een nieuw kleedje. De inrichting van deze bedding tot groene as, over een afstand van 8 km, is een opsteker voor de wandelaars, joggers, fietsers, ruiters en menners van de regio. Ook als natuurverbinding vormt de heringerichte spoorlijn een belangrijke meerwaarde in deze dynamische landbouwregio. De inrichting en de omgevingsaanleg namen anderhalf jaar in beslag. Na de Groene 62 en de Stroroute is de Kezelbergroute de derde oude spoorwegbedding die de Provincie heeft heringericht tot groene as.

>> Digitale brochure Kezelbergroute

Fietsnetwerkkaart - € 9,00/kaart - € 30,00/box

Met 3.180 km fietsnetwerk en 1045 knooppunten telt het fietsnetwerk eindeloos fietsplezier. Het fietsnetwerk kan u ontdekken aan de hand van 4 kaarten. Via de knooppunten kunt u uw eigen route uitstippelen. Er zijn ook fietsnetwerkkaarten te koop aan € 8,00 per kaart of € 25,00 voor de box met de 4 fietsnetwerkkaarten van West-Vlaanderen: Leiestreek, Brugse Ommeland, Westhoek en de Kust.

>> Stippel uw fietsrit zelf uit

Wandelroutes

Stenen Vertellen - € 2,00

Dit pad vertrekt in het centrum van de gemeente Ledegem, slingert zich tussen velden en weiden tot in het noorden langs de oude spoorwegberm. Men ontmoet er tal van kapelletjes, rustieke boerderijen en een stukje beschermd natuurgebied. De wandelroute kan worden afgelegd in 2 verschillende afstanden: 11 km en 9 km. Een kaart met heel wat nuttige informatie van de bezienswaardigheden is te koop (€ 2,00) bij de sportdienst.

Erfgoedwandeling - € 2,00

Deze wandeling start aan de Sint-Eligiuskerk te Sint-Eloois-Winkel en slingert zich langs de belangrijkste, historische bezienswaardigheden van deelgemeente Sint-Eloois-Winkel. Ook van deze wandeling is er een wandelkaart te koop (€ 2,00) bij de sportdienst, met daarop heel wat informatie omtrent de historiek van deze bezienswaardigheden. Pasar Ledegem en Rollegem-Kapelle ontwikkelde voor onze gemeente een 10.000 stappenwandeling (ongeveer 7 km) en een 4.000 stappenwandeling. Een wegbeschrijving van deze wandeling vind je hier. Op deze website kun je trouwens 60 10.000 stappenwandelingen terugvinden in onze provincie.

Oosthove wandelroute - € 1,50

De 13 km lange Oosthovewandelroute start aan de kerk van Rollegem-Kapelle. Via de landelijke Soldatenweg komt u aan de ‘Oosthove’, waaraan deze route zijn naam ontleend heeft. Oosthove is de oudste hoeve (1778) van onze gemeente. Eenmaal uit het centrum van Ledegem ontdekt u de Kezelbergroute. Rustige landelijke wegen leiden u opnieuw naar Rollegem-Kapelle.

>> Digitale kaart Oosthove wandelroute

De kaarten voor deze fiets- en wandelroutes zijn te koop in Superette Capellehof van Mariënstede in Rollegem-Kapelle (Sint-Jansstraat 16). Ook de fietsnetwerkkaarten zijn hier beschikbaar.