Wapenschild

Het wapenschild is gevierendeeld

  1. In sabel (zwart) een bijl van goud, genomen uit het vroegere wapenschild van de deelgemeente Ledegem, dat gedeeltelijk is overgenomen uit het wapenschild van de edele familie Moerman, burggraaf van Harelbeke, die de laatste heren van Ledegem zijn geweest.  Frans Robert Moerman kocht in 1738 de heerlijkheid van Ledegem of Wateue.  Zijn kleinzoon Matheus Joseph Robert de Moerman was de laatste heer van Ledegem, vermits met de Franse Revolutie alle adelijke titels werden afgeschaft.
  2. In zilver een keper van keel (rood) vergezeld van drie merletjes in sabel (zwart), genomen uit het vroegere wapenschild van de deelgemeente Sint-Eloois-Winkel, het vroegere wapen van de Baronie van der Gracht.  De edele familie van der Gracht bezat in het Kortrijkse meerdere heerlijkheden
  3. In zilver drie graszoden van sinopel (groen), eveneens genomen uit het vroegere wapenschild van de deelgemeente Sint-Eloois-Winkel.  Dit was het vroegere wapenschild van de familie van de Clichthoven.  Van den Clichthoven waren heren van Gullegem waarvan Sint-Eloois-Winkel tot 1747 een gehucht was.  Jean Baptist Mulle de Terschueren bewerkte de parochiale onafhankelijkheid van Winkel-Capelle doch volgens het toen geldend leenroerig stelsel bleef Winkel-Capelle evenwel leenplichtig van dezelfde heren als Gullegem.
  4. In keel (rood) een schuinkruis van goud.  Rollegem-Kapelle - de derde deelgemeente van Ledegem - werd nooit gemachtigd een eigen schild te voeren.  Maar de families "de Vischer de Celles" heren van Rollegem-Kapelle voerden een wapen in keel (rood) met een schuinkruis in goud.  uit Cte DU CHASTEL DE LA HOWARDERIE NEUVIREUIL, notes pour servir à l'histoire de Rolleghem-lez Coutrai, de Rolleghem-Capelle et des trois fiefs de Rolleghem dans Ypres, Doornik, 1904, p. 74, blijkt dat de laatste heer van Rolleghem-Capelle vóór de Franse revolutie wel degelijk een de Vischer was, namelijk ANTOINE-PHILIPPE Fiacre GHISLAIN de VISCHER, geboren te Brussel, in 1779 baron de Celles-sur-Piéton en overleden te Parijs op 1/11/1841.