Verbroederingen

Warburg (Duitsland)

Een toevallige ontmoeting in 1982 op een concertreis in Oostenrijk tussen de Winkelse Piccolo’s en het Warburger Stadt- und Jugendorchester resulteerde in een bezoek van de Duitse jeugdharmonie in Sint-Eloois-Winkel in 1983. Het begin van een jarenlange verbroedering die in 1998 een definitief karakter kreeg door een gemeenteraadsbeslissing waardoor Warburg en Ledegem officieel verbroederden.

Warburg is een prachtige gastvrije stad waar al veel inwoners een bezoek brachten. Hieronder geven we 2 links waar u een beeld kan krijgen van Warburg.

Stadt Warburg
Stadt- und Jugendorchester Warburg

Mariazell (Duitsland)

De eerste contacten tussen de fanfare De Kunst is ons Vermaak uit Rollegem-Kapelle en Musikverein Mariazell uit het Zwarte Woud, werden reeds gelegd in de jaren vijftig toen oud-Rollegemnaar Prosper Vanlerberghe (inmiddels overleden), geboeid door de oorlogsjaren, op zoek trok naar personen die tijdens de bezetting gelogeerd waren in zijn ouderlijk huis achter de kerk. Eerder bij toeval kwam hij, op terugreis uit Zwitserland, in contact met ene Joseph Müller, destijds uitbater van gasthof "De Krone" in Hardt, een buurgemeente van Mariazell. De familie Müller had nauwe banden met de harmonie uit Mariazell, wat Prosper op het idee bracht om toenmalig dirrigent André Cardoen bij deze contacten te betrekken. Dit resulteerde in een eerste bezoek van Musikverein Mariazell aan Rollegem-Kapelle in 1978. Sindsdien reizen de muziekverenigingen geregeld heen en terug om de contacten te onderhouden.

Musikverein Mariazell
Mariazell (deelgemeente Eschbronn)

Forrières (België)

De geschiedenis van deze verbroedering begint in Brussel. Frans Vandenweghe (toen uit Ledegem) en Freddy Pierard (Forrières) werkten samen bij de NMBS. Naar het voorbeeld van Ledegem, stichtte Freddy een wielertoeristenclub in Forrières. Na een weddenschap trokken de wielertoeristen van Sport Na Arbeid in 1978 voor het eerst met de fiets naar Forrières. Daarna gingen de clubs om beurt bij elkaar op bezoek. De verbroedering tussen de twee wielertoeristenclubs heeft aanleiding gegeven tot twee samenwerkingen om de vriendschapsbanden uit te breiden tot de ganse gemeente. In 2011 werd in het centrum van Forrières een verbroederingsbord onthuld door beide schepencolleges. Een voetweg kreeg zelfs de officiële naam “Sentier de Ledegem”. De vriendschapsband tussen de wielertoeristen houdt ook nog altijd stand.

Gemeente Nassogne (deelgemeente Forrières)