Ereburgers

Onze ereburgers hebben daadwerkelijk bijgedragen tot de bekendheid en uitstraling van de naam en de faam van de gemeente.

Tjok Dessauvage

Jacques Dessauvage, beter gekend als 'Tjok', werd geboren op 15 april 1948 en woont al zijn ganse leven in Sint-Eloois-Winkel. Hij is binnen de wereld van de keramiek alom bekend als kunstenaar. De werken uit Tjoks vroege periode zijn holle potten met een deksel op. Al snel evolueerde zijn stijl naar de gesloten potstructuren, zoals we zijn kunstwerken tot op vandaag kennen. Tjok wou de pot namelijk niet langer als functioneel gebruiksvoorwerp beschouwen, maar wel als abstract kunstobject.

Tjoks werk behoort tot de vaste kunstcollectie van musea overal ter wereld: van Turkije tot Nieuw-Zeeland, van de Verenigde Staten tot Korea. Hij won met zijn kunstwerken al heel wat internationale prijzen waaronder de Japanse Inax Design Prize en de prijs van het wereldkeramiekfestival in het Italiaanse Faenza. Hij geeft ook overal ter wereld workshops en masterclasses aan specialisten in keramiek.

In 2013, het jaar dat hij 65 jaar werd, werd Tjok gehuldigd als ereburger van onze gemeente.

Gaston Rebry

Gaston Rebry werd geboren op 29 januari 1905 in de Rennevoortstraat te Rollegem-Kapelle als 8ste uit een gezin van 13 kinderen. In zijn jeugdjaren fietste dat kereltje daar rond in de buurt van de molen. Na de eerste wereldoorlog verhuisde Gaston dan met zijn familie naar Wevelgem. Gaston overleed te Wevelgem op 3 juli 1953. In de jaren tussen de 2 wereldoorlogen fietste hij een indrukwekkend erelijst bijeen. Hij won liefst 3 keer Parijs-Roubaix, Parijs-Nice en de Ronde van Vlaanderen, won ook ritten in de Tour de France.

Om deze ietwat vergeten figuur te eren nam de gemeente het initiatief een boek uit te geven over zijn leven en sportcarrière. “Gaston Reby, de eerste Vlaamse monsieur Parijs-Roubaix“ geschreven door Rudy Neve, Patrik Rebry, Tonny Rebry. De cultuurdienst heeft nog enkele boeken in voorraad aan 16 euro het stuk.

Eric Leman

Eric Leman werd geboren op 17 juli 1946 en woonde gedurende zijn hele rennerscarrière te Ledegem. Hij won ondermeer 3 x de Ronde van Vlaanderen, Kuurne-Brussel-Kuurne, ritten in de Ronden van Frankrijk, België en Spanje en behaalde diverse ereplaatsen in de grote topklassiekers als begenadigd sprinter.

Eric is werkelijk een ambassadeur van de gemeente en doet op alle mogelijke manieren zijn best om onze gemeente te promoten.