Buitenlands rijbewijs omzetten naar Belgisch

Wat

Er bestaan drie verschillende buitenlandse rijbewijzen die een verschillende aanpak vereisen:

Europees rijbewijs : Het is niet verplicht om dit rijbewijs om te zetten naar een Belgisch rijbewijs, behalve wanneer er een einddatum op het rijbewijs vermeld is. Het Europees rijbewijs moet wel geregistreerd worden, dat is belangrijk in geval van verlies.

Erkend rijbewijs uit niet-Europees land : Deze rijbewijzen worden opgestuurd naar de politie (Brussel). Daar worden ze gecontroleerd op echtheid. Ook de inschrijvingsdatum in België is van belang: het rijbewijs moet immers behaald worden voor de inschrijvingsdatum van de persoon in België. Bij goedkeuring wordt de bezitter gecontacteerd om met de vertaling van een beëdigd vertaler het Belgisch rijbewijs te komen aanvragen.

Niet erkend rijbewijs uit niet-Europees land Deze rijbewijzen worden niet gecontroleerd. Deze mensen krijgen vrijstelling van scholing en moeten het theoretisch- en praktijkexamen afleggen. Om die examens te kunnen afleggen moet je in België ingeschreven zijn.

Voorwaarden

  • Jouw buitenlands rijbewijs moet erkend zijn.
  • Je hebt het buitenlands rijbewijs ontvangen vóór inschrijving in België.
  • Personen met een andere nationaliteit, ingeschreven in het wachtregister, moeten het rijbewijs jaarlijks laten vernieuwen.
  • Is het buitenlands rijbewijs niet opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans of Duits dan moet een beëdigde vertaling naar het Nederlands toegevoegd worden. 

Wat meebrengen?

  • Rijbewijs.
  • Identiteitskaart.

Bedrag

De kostprijs bedraagt € 20,00.

Bijkomende info

Retributiereglement goedgekeurd in de gemeenteraad van 30 december 2019.

Online gepubliceerd op 7 januari 2020.