Meldpunt zwerfkatten
Wat
De hoeksteen van ons zwerfkattenbeleid is het centraal meldpunt waar inwoners zwerfkatten kunnen signaleren.
Enkel via meldingen kunnen zwerfkatten worden gevonden en verzorgd. Dankzij dit meldpunt kunnen we de omvang van de (zwerf)kattenpopulatie in kaart brengen, krijgen we een beter overzicht en kunnen we, indien nodig, een actieplan opstellen.
Procedure
Heb je een zwerfkat in jouw buurt gespot? Geef dit dan hier door.
Wij bezorgen de meldingen aan de vzw Dierenasiel regio Roeselare die samen met de gemeente instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden. Eigen huiskatten kunnen binnen gehouden worden of kunnen naar buiten met een halsbandje. De vangactie duurt meestal één week.
Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing.
Regelgeving
Sinds 1 september 2014 moet elke kat die van eigenaar verandert, geregistreerd worden via een microchip. Elke kat moet ook gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dit is eveneens een verplichting wanneer de kat wordt weggegeven.
Als jouw huiskat op 1 november 2017 ouder was dan 12 weken dan moet ze wettelijk gezien niet geregistreerd staan. Voor jouw kat en voor jezelf is het natuurlijk beter als dat wel het geval is: wanneer ze bijvoorbeeld verloren loopt, wordt ze sneller opgespoord en met jou herenigd.
Op 1 april 2018 werd de sterilisatieplicht uitgebreid. Sindsdien moet elke kat voor ze vijf maanden oud is, gesteriliseerd of gecastreerd worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018, moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd of gecastreerd worden, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden.